Ajuts per a persones autònomes

Si ets un autònom/a i l’emergència sanitària ha afectat als ingressos de la teva empresa, pots optar a ajuts que evitaran la pèrdua de liquiditat, tancaments i/o acomiadaments.

Degut a l’emergència sanitària produïda pel Coronavirus les empreses han de fer front a l’alteració de la seva activitat i a, possiblement, despeses extraordinàries que posin en perill la seva viabilitat. Des de les administracions s’estan mobilitzant recursos per ajudar sobretot a les pimes, entre les quals es troben moltes persones autònomes. T’expliquem els diferents ajuts als quals pots optar si pertanys a aquest col·lectiu:

Línia d’ajuts per a les persones treballadores autònomes afectades econòmicament pel Coronavirus

ATENCIÓ, EL TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS JA HA CADUCAT.

La Generalitat de Catalunya ha habilitat una línia d’ajuts per a persones autònomes de fins a 2.000 euros per beneficiari/ària.

Aquesta subvenció la poden sol·licitar-la aquelles persones físiques que siguin treballadores autònomes en situació d’alta al Règim Especial de Persones Treballadores Autònomes de la Seguretat Social i amb domicili fiscal a Catalunya. Consulta més informació aquí.

Prestació per cessament d’activitat

Per altra banda, les persones treballadores autònomes i autònomes societàries que hagin vist totalment suspesa la seva activitat o reduïda al menys un 75% en relació a la mitjana del semestre anterior podran optar a una prestació per cessament d’activitat.

S’inclouen les persones sòcies treballadores de les cooperatives de treball associat que hagin optat pel seu enquadrament com a treballadores per compte propi en el règim especial que correspongui.

Per demostrar aquesta reducció dràstica de l’activitat, el Criteri 5/2020 emès per la Seguretat Social especifica que la documentació a aportar inclou una declaració jurada de la persona autònoma, juntament amb una còpia de la informació comptable que justifiqui el minvament dels ingressos. També recordem que els autònoms o autònomes que tributen l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) pel règim d’estimació directa hauran de presentar:

  • El llibre diari d’ingressos i despeses en cas de tributar en estimació directa normal.
  • El llibre de vendes en ingressos i el llibre de compres i despeses en cas de tributar en estimació directa simplificada.

Respecte a les persones autònomes que tributen per règim de mòduls i no tenen obligació de registrar la informació comptable, mentre es pugui acreditar aquesta reducció del 75% dels ingressos qualsevol prova de dret serà admesa, tot i que des del l’INSS no han especificat exactament quins documents serien vàlids.

Cal deixar de ser autònom/a per a beneficiar-se de la prestació?

Cap autònom/a haurà de donar-se de baixa a Hisenda i a la Seguretat Social per beneficiar-se del cessament d’activitat i de l’exoneració de quotes compatible amb la prestació. Per tant, si ja has tramitat la baixa no podràs accedir a la prestació.

Totes les persones autònomes que sol·licitin el cessament temporal d’activitat veuran suspès el pagament de la quota però, atès que segueixen d’alta en el Règim d’Autònoms, continuaran cotitzant.

Una vegada aclarit que no cal deixar de ser autònom per a accedir a aquesta prestació extraordinària, es genera un altre dels dubtes habituals sobre el cessament d’activitat: la seva compatibilitat amb la tarifa plana i altres bonificacions de la quota de persones autònomes sempre que es mantingui l’activitat.

Les mútues col·laboradores de la Seguretat Social són les entitats responsables de la gestió de la prestació. Per tant, has de posar-te en contacte amb la teva mútua abans del 14 d’abril per a sol·licitar la prestació per cessament d’activitat. Des d’allí et donaran directrius per a la seva tramitació. Si desconeixes quina és la teva Mútua revisa el teu document d’alta com a autònom.

Estic confinat/da a casa i sense ingressos. Puc sol·licitar la Incapacitat Temporal per coronavirus?

A fi de protegir la salut pública, es consideraran, amb caràcter excepcional, situació assimilada a accident de treball, exclusivament per a la prestació econòmica d’incapacitat temporal del sistema de Seguretat Social, aquells períodes d’aïllament o contagi de les persones treballadores provocat pel virus COVID-19.

Per tant, només podran sol·licitar la baixa aquells treballadors i treballadores contagiats per coronavirus o en quarantena preventiva per risc de contagi, això és per exemple, si hi ha hagut relació estreta amb una persona que ha donat positiu o si procedeixes de zones de risc. Aquesta consideració ha de realitzar-la el teu metge o metgessa de capçalera per a la concessió de la baixa. Com sol·licitar-ho?

  1. Sol·licita el comunicat de baixa al metge o metgessa de capçalera. En els últims dies molts metges estan emetent els comunicats de baixa per correu electrònic o altres vies telemàtiques. Has de saber que encara que el contagi o risc de contagi és per malaltia comuna, i així podria constar en el teu comunicat, de cara a la prestació i tal com indica la normativa es considera situació assimilada a accident de treball, la qual cosa dóna lloc a una prestació més elevada que en el cas de malaltia comuna.
  2. Envia la documentació a la teva mútua. A més, cal aportar una fotocòpia del teu Document Nacional d’Identitat (DNI), el certificant d’estar al corrent del pagament de les quotes de la Seguretat Social (o els tres últims rebuts de la quota d’autònoms); la sol·licitud de la prestació que facilita la pròpia mútua; la declaració de la situació d’activitat; per últim, el Model 145 de comunicació de dades al pagador.

La quantitat del que es cobrarà per aquesta prestació serà el 75% de la base reguladora de cotització en el mes anterior a la baixa. Si es cotitza per la base mínima (944,40 euros) la quantitat ascendirà a 708 euros aproximadament.

El pagament de la quota d’autònoms/es es manté

Les persones treballadores autònomes en situació de baixa continuaran pagant la quota a la Seguretat Social durant els dos primers mesos de baixa. Per tant, i tret que el Govern indiqui el contrari, caldrà fer front al pagament de la quota d’autònoms que actualment se situa en 286,15 euros.

L’article 17 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, indica que la prestació de cessament d’activitat serà incompatible amb qualsevol altra prestació del sistema de Seguretat Social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: