Gavà es prepara per celebrar els 90 anys de la Fira amb Temps d’Espàrrecs

Temps d’Espàrrecs donarà el tret de sortida el dia 22 d’abril amb una celebració popular a la plaça Jaume Balmes i es prolongarà fins al 8 de maig. La 67 edició de la Fira tindrà lloc el 30 d’abril i 1 de maig a l’entorn de la plaça de Jaume Balmes.

Després de l’aturada l’any 2020 a causa de la pandèmia i de la celebració d’un programa d’activitats alternatiu i adaptat a la situació epidemiològica en 2021, Gavà celebra la 67a Fira d’Espàrrecs en tota la seva esplendor els dies 30 d’abril i 1 de maig de 2022. Serà una edició molt  especial: la del 90è aniversari.

La Fira serà el punt àlgid de Temps d’Espàrrecs, tres setmanes d’activitats que s’iniciaran el 22 d’abril amb una gran festa popular a la plaça de Jaume Balmes i es prolongaran fins al 8 de maig.

En la presentació de l’esdeveniment, l’alcaldessa  Gemma Badia ha explicat que “aquests dos últims anys hem hagut de reinventar-nos per mantenir viva l’essència de la Fira. Així va néixer Temps d’Espàrrecs, i enguany reprenem aquest format i, a més, recuperem la  nostra Fira”.

Per a Badia, la Fira d’Espàrrecs “representa la ciutat de Gavà. És una tradició consolidada a la qual fem costat, perquè es continuï conreant el nostre producte emblemàtic i perquè es preservi el Parc Agrari i l’activitat econòmica agrícola. Una activitat totalment alineada amb els nostres principis de sostenibilitat i amb un paper rellevant en la consecució de l’Agenda 2030 en tot allò que té a veure amb l’alimentació sostenible, saludable i de proximitat, i amb la preservació del medi ambient. Perquè el Parc Agrari també és medi ambient”.

La festa més gran dedicada a l’espàrrec blanc de Gavà, d’una textura i sabor únics, implicarà aquest any més sectors de la ciutat que mai:  pagesia, gastronomia, restauració, comerços, comunitat educativa, entitats socials, culturals i esportives i  mercats municipals. Tots ells protagonitzaran més de 90 activitats en al·lusió als 90 anys des de la primera exposició d’espàrrecs l’any 1932.

Durant Temps d’Espàrrecs, Gavà respirarà festa amb les demostracions de manadar, el concurs d’aparadors del comerç, els platillos i menús amb espàrrecs, concerts, balls, esport, exposicions, espectacles, activitats infantils, i molts més actes pensats per a tots els públics. Tot això sumat a l’opció de gaudir dels principals atractius turístics i culturals de Gavà en jornades de portes obertes.

Badia ha convidat tothom a viure intensament aquests dies de festa: “Hem passat una pandèmia, ara hi ha una guerra i són moments d’incertesa econòmica…Però cal ser positius i gaudir de la família i dels amics. Us convido a trepitjar el carrer, a consumir el producte de Gavà, a omplir les terrasses… I aquests dies ho podrem fer de la mà de Temps d’Espàrrecs i la Fira”.

La Fira i GastroGavà

Dintre del paraigua festiu de Temps d’Espàrrecs s’emmarca la tradicional Fira els dies 30 d’abril i l’1 de maig de 2022 en l’entorn de la plaça Jaume Balmes, el carrer Sant Pere, l’avinguda Diagonal, al carrer Martí l’Humà, i al pavelló i l’escola Jacme March.

Durant tot el  cap de setmana, Gavà s’omplirà de música, jocs familiars, espectacles i tradicióLa Mostra Agrícola serà, una edició més, l’ànima de la Fira, amb els lots d’espàrrecs i les paneres artístiques (tant de verdura fresca com de llavors) i les paneres de verdures. Com a novetat, aquest any a la mostra  hi haurà un espai dedicat als “90 anys de Fira”, que transportarà als visitants a conèixer els orígens d’aquesta celebració i la seva evolució fins al moment actual. També torna el Mercat de Pagès a la Fira, que donarà l’oportunitat de comprar producte fresc i de proximitat.

Divendres 29 d’abril obriran les portes la mostra comercial i artesanal i GastroGavà. La Fira també donarà a conèixer de primera mà el ric teixit associatiu de la ciutat i les seves activitats i projectes de la mà de la Mostra d’Entitats que, dissabte i per primera vegada, se celebrarà en el marc de la Fira.

El vessant gastronòmic tindrà un fort protagonisme amb GastroGavà, aquest any en dos formats i amb una vintena de restaurants participants. Al tradicional espai gastronòmic ubicat al recinte firal, on degustar les tapes més originals amb l’espàrrec com a protagonista, se li suma l’opció de provar els platillos i menús directament als restaurants participants amb GastroGavà a la Carta, durant tot el Temps d’Espàrrecs, del 22 d’abril al 8 de maig.

Les exposicions també seran part destacada. A les mostres sobre fotografia, eines del camp i material agrícola, se suma “La Fira en cartells”, un visionat del grafisme que ha marcat cada edició de la fira.

També l’exposició “Per una alimentació saludable”, en  col·laboració de l’AMB, que juntament amb espais dedicats al foment del reciclatge i la reutilització i a la promoció d’hàbits saludables, convertiran la Fira d’Espàrrecs en un mirall dels valors que Gavà representa i el seu compromís amb la consecució de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Els més petits de la casa, a banda de disposar d’un espai d’inflables i rocòdrom,  podran fer tallers d’hort i de reaprofitament alimentari a més de manadar espàrrecs a l’espai “Petits Pagesos”. També tindran l’oportunitat de conèixer en primera persona a la Policia Municipal, Mossos d’Esquadra i Bombers o realitzar en família i amics la  Gimcana “Temps d’Espàrrecs”, una manera divertida d’aprendre curiositats de la ciutat mentre es resolen enigmes. Aquesta estarà disponible del 22 d’abril al 8 de maig accedint des del mòbil a http://bit.ly/GimcanaTempsdEspàrrecs.

L’espàrrec de Gavà també tindrà el seu protagonisme a Barcelona, en concret al Mercat de la Terra Slowfood de Barcelona els tres primers dissabtes de mes, amb parades de venda per promoure aquest producte i tot el seu potencial culinari. 

La imatge d’aquest any

El cartell anunciador de Temps d’Espàrrecs 2022 respira festa, alegria i color. Mostra una petita representació dels sectors implicats, els quals tots es senten part d’aquesta celebració que viuen amb intensitat. El punt de trobada per a petits i grans, amics i famílies, on es mostra amb orgull el potencial artístic, on es ven, es menja, se celebra, es participa i, sobretot, es viu amb intensitat aquest producte.

En definitiva, un reflex d’allò que vol arribar a ser el Temps d’Espàrrecs: una festa per a tota la ciutat al voltant d’un producte tan estimat, exemple i mostra de l’estil de vida sostenible i saludable que projecta Gavà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: