Les claus per entendre la reforma laboral

El contracte indefinit s’estableix com a regla general i desapareix el contracte d’obra i servei. També hi ha novetats en negociació col·lectiva i expedients de regulació

♾️ El contracte de treball: per norma, indefinit

Amb la reforma laboral, els contractes, com a norma general, seran de caràcter indefinit. El contracte de treball de durada determinada només podrà realitzar-se per circumstàncies de la producció o per substitució de persona treballadora.

👋🏼 Desaparició d’alguns contractes

Desapareixen els contractes d’obra i servei i eventuals per circumstàncies del mercat, acumulació de tasques o excés de comandes:

  • Aquells que han estat signats abans del 31 de desembre de 2021: mantindran la seva vigència fins la seva durada màxima.
  • Els realitzats des del 31 de desembre de 2021 i fins al 30 de març de 2022: es regiran per la normativa de la data en què s’han concertat i la durada no podrà ser superior a sis mesos.

El contracte passarà a condició de fixe si:

  • S’incompleix la regulació de les modalitats de contractes
  • No es dona d’alta a Seguretat Social
  • Hi ha encadenament de 2 o més contractes de més de 18 mesos en un període de 24 mesos (per la mateixa persona treballadora o el mateix lloc). (Abans s’exigien 24 mesos en un bloc de 30).

🏗️ Contractació indefinida, també al sector de la construcció

En aquest sector els contractes ordinaris també seran de caràcter indefinit. L’empresa, una vegada finalitzada l’obra, haurà d’oferir una proposta de recol·locació a la persona treballadora, amb un procés de formació a càrrec de l’empresa, si cal.

Si la persona treballadora rebutja l’oferta o per motius inherents a la mateixa determinen la impossibilitat de recol·locació, per no existir lloc adequat, es produeix l’extinció del contracte, amb una indemnització del 7% calculada sobre els conceptes salarials establerts en les taules del conveni col·lectiu.

✏️ Contractes formatius

A partir del 30 de març de 2022, els contractes formatius passen a tenir dues modalitats:

  • Contracte d’obtenció de la pràctica professional, vinculat a títol universitari, títol de grau mitjà o superior, especialista, màster professional o certificat del sistema de formació professional.

Es podrà realitzar dins dels 3 anys següents d’acabats els estudis

Respecte als contractes en pràctiques i per a la formació i l’aprenentatge –que quedaran derogats- seran aplicables fins a la seva durada màxima si han estat signats abans del 31 de desembre de 2021. També es podran continuar formalitzant fins al 30 de març de 2022.

👥 Convenis col·lectius de treball

  • Per als salaris i complements, s’elimina la prioritat d’aplicació del conveni d’empresa sobre un de sectorial.
  • Es recupera la ultractivitat plena: les condicions que estableix un conveni col·lectiu es mantindran també un cop finalitzi la seva vigència i fins que no hi hagi un nou acord.

ℹ️ Més informació i recursos:

  • Podeu accedir a la normativa al següent enllaç.
  • També podeu consultar la informació al web del Govern estatal al següent aquí i la presentació del Ministeri de Treball al següent aquí.

Les empreses tindran fins al 30 de març de 2022 per adaptar-se al nou marc de contractes i el d’obra i serveis acabarà desapareixent de la legislació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: