L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua continuen impulsant un model d’economia circular al municipi

Avui s’ha signat un nou conveni que situa la ciutat de Gavà com a referent europeu en sostenibilitat urbana


L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia; el director general d’Aigües de Barcelona, Ruben Ruiz, i el director de Cetaqua, Carlos Montero, han signat avui la renovació del conveni de col·laboració per tal de desenvolupar i aplicar un model d’economia circular en el municipi. Aquest conveni dona continuïtat als dos anteriors subscrits des de l’any 2017 amb periodicitat bianual.

L’alcaldessa de Gavà ha agraït a Aigües de Barcelona i a Cetaqua el seu “important compromís per contribuir a què Gavà continuï avançant en un camí necessari, el de l’economia circular i la innovació, que respon als fonaments de la gestió municipal”. Badia ha destacat que aquest conveni estableix “uns nous objectius quant al reaprofitament de l’aigua i dels residus, en definitiva, quant al repte que tenim per endavant les ciutats per fer front al canvi climàtic, per dotar-nos de les eines per a la regeneració, la recuperació i la sostenibilitat ambiental”.

Gavà Circular

En el marc del projecte Gavà Circular, i en l’àmbit aigua, el nou conveni estableix la promoció d’ accions per facilitar la implementació de la reutilització.

En concret, es demostrarà la viabilitat de la utilització de les aigües regenerades per a usos no potables al municipi, mitjançant la implementació d’un punt de recàrrega d’aigua i l’estudi de viabilitat d’un segon a un polígon industrial.

Ruben Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, ha posat en valor aquesta aliança “per tal d’impulsar l’ús d’aigua regenerada i acompanyar la ciutat de Gavà en el seu lideratge com a referent en economia circular i resiliència hídrica”.

Per la seva part, Carlos Montero, director general de Cetaqua, ha comentat que “a Cetaqua orientem els nostres projectes per provocar un impacte sostenible i positiu al territori, aportant solucions d’aplicació real basades en els principis de l’economia circular”.

D’altra banda, en l’àmbit energia-residus es durà a terme la identificació de solucions per implementar un projecte pilot de recollida selectiva de residus en els polígons del municipi i avenços en el model de gestió energètica amb la difusió de bones pràctiques i oportunitats de negoci entre el teixit empresarial.

Impuls de noves iniciatives

La trajectòria de Gavà Circular i el compromís de les tres institucions pel desenvolupament sostenible han estat cabdals en la creació de nous projectes que es presentaran en les convocatòries que es derivin dels fons europeus Next Generation.

D’una banda, el HUB ECCUS, un Hub d’Innovació en Economia Circular per promoure un model de desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

D’altra, la participació en la “Intelligent Cities Challenge” (ICC), iniciativa de la Comissió Europea per tal de promoure l’ús de noves tecnologies per a la recuperació intel·ligent, verda i socialment responsable de 136 ciutats, de la mà del el consorci constituït pels Ajuntament de Gavà i Castelldefels per desenvolupar el projecte Circular Data Driven Cities (CDDC).

Es tracta d’una iniciativa liderada per l’Ajuntament de Gavà que compta amb un partenariat format per centres de recerca, societats publicoprivades i companyies privades.

Els seus objectius principals són:

  • Crear una estratègia basada en l’economia circular i la digitalització.
  • Dissenyar un entorn virtual individualitzat on el ciutadà/ana i empresa local puguin informar-se de la repercussió directa de les seves accions en relació amb l’empremta de carboni
  • Propiciar un ecosistema local format per agents de la quàdruplex hèlix (administració, centres de recerca, empreses i societat civil) que permeti cocrear de forma innovadora les accions i les futures implementacions possibles.

En aquest sentit, el conveni subscrit avui estableix el compromís d’Aigües de Barcelona i Cetaqua a participar, en qualitat d’assessors de l’Ajuntament, en el desenvolupament del projecte.

També la gestió de les tres institucions amb l’Internacional Water Association (IWA) del procés d’acreditació de Gavà com a Water Wise City, certificat amb què va ser ajuntament pioner a l’Estat espanyol per avançar en una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: