Les noves mesures de flexibilització per a les obligacions legals de les cooperatives

El govern català ha aprovat el Decret Llei 7/2021, que recull un nou conjunt de mesures específiques per a les cooperatives. En definitiva, s’amplien terminis i flexibilitzen processos legalment obligatoris per aquestes entitats, però amb afectacions per les restriccions sanitàries per la COVID-19.

Mesures per a les reunions de les assemblees i òrgans de govern:

  • Les assemblees, el Consell Rector i les comissions poden reunir-se per videoconferència, flexibilitzar la forma de convocatòria i, excepcionalment, adoptar acords per escrit sense reunió, fins al 31/12/2021.
  • Els nomenaments dels càrrecs de les societats cooperatives i dels diferents òrgans socials que hagin caducat durant el 2019, el 2020 i, si escau, el 2021, es consideren vigents fins a la primera assemblea que es convoqui, que, en tot cas, s’ha de fer com a màxim el 31/12/2022, sempre que s’acrediti que no s’ha pogut realitzar l’assemblea ni presencialment ni telemàticament per raó del nombre de persones sòcies i el perfil d’aquestes amb especials dificultats.

El termini per fer l’assemblea ordinària de presentació dels comptes anuals de l’exercici 2020, es perllonga excepcionalment fins al 31/12/2021.

Mesures per al dipòsit obligatori dels comptes anuals

Si no es dipositen en termini els comptes anuals dels exercicis 2019, 2020 i 2021, no es procedirà al tancament registral, sempre que s’acrediti que es donen les condicions següents:

  • Que per raó del nombre de persones sòcies i el perfil d’aquestes amb especials dificultats no s’ha pogut realitzar l’assemblea ni presencialment ni telemàticament.
  • Que el Consell Rector ha aprovat, dins el termini i en la forma escaient, l’acord de formulació dels comptes corresponents. Si escau, s’ha hagut d’elaborar l‘informe d’auditoria corresponent.

Mesura sobre les causes de dissolució

No es considerarà (respecte al còmput legal) la causa de dissolució de la cooperativa per als exercicis en què hagi estat vigent l’estat d’alarma derivat de la COVID-19.

Mesures per a l’acord de suspensió total o parcial de l’activitat cooperativitzada

Excepcionalment, sempre que continuïn en vigor mesures d’emergència sanitària, el Consell Rector pot acordar suspendre totalment o parcialment l’activitat cooperativitzada de totes les persones sòcies treballadores, sòcies de treball o persones treballadores o d’una part d’aquestes, quan es compleixi un dels requisits següents:

  • Que no sigui possible fer l’assemblea de manera presencial ni telemàtica, a causa de les mesures sanitàries que cal seguir per dur a terme reunions i de la manca de mitjans telemàtics.
  • Que la urgència de la situació no permeti esperar fins que tingui lloc l’assemblea general.

Dubtes sobre les noves mesures de flexibilització per a les cooperatives? Contacta’ns!

Unió de Cooperadors | Telf. 93 633 34 50 | uniocooperadors@gava.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: