Les proves de selecció i els tests psicotècnics en la cerca de feina

FORMACIÓ JA REALITZADA

Te l’has perdut? Subscriu-te al nostre servei d’avisos per WhatsApp i assabenta’t de les properes formacions i les ofertes d’ocupació. Dona’t d’alta aquí: https://bit.ly/MésInfoServeiWhatsApp

Recursos per la cerca de feina: les proves de selecció i els tests psicotècnics

Avui dia no és estrany que ens demanin passar proves psicotècniques en diferents situacions, com poden ser els processos de selecció, processos de formació i en les proves d’accés administració pública i oposicions.

Els psicotècnics, emmarcats al procés de cerca de feina, són proves que tenen un valor objectiu i mesurable i les avaluacions son sempre en referència a una feina determinada. Per exemple si ens presentem a un treball com a coordinadora d’equip ens podran passar proves per avaluar les nostres habilitats socials, capacitat per resoldre conflictes, i nivell d’autoconfiança, competències que garantiran desenvolupar correctament la feina.

Els tests psicotècnics són, doncs, instruments estandarditzats i mesuren aptituds, competències, trets de personalitat, interessos, motivacions, valors personals, entre altres atributs i permeten tenir un perfil individual de les diferents persones candidates a un lloc de treball.

Els tests psicotècnics són utilitzats pel 75% de les empreses en els seus processos de selecció. Tot i que per als experts i expertes en selecció, les entrevistes acostumen a ser més decisives, les proves psicotècniques constitueixen un complement informatiu de gran utilitat i serveix per confirmar la informació obtinguda en l’entrevista de selecció.

A grans trets, existeixen tres grans categories de psicotècnics:

  1. Els psicotècnics d’aptituds i intel·ligència
  2. Els psicotècnics: Test de personalitat
  3. Els psicotècnics: Test professionals i d’interessos

Aspectes que cal tenir en compte a l’hora de respondre:

  • No intenteu manipular-los per donar una imatge determinada. Tots tenen sistemes que avaluen la sinceritat en les respostes.
  • Mantingueu una actitud espontània, no penseu massa les respostes. Si doneu moltes voltes a la resposta i trigueu molt a finalitzar el qüestionari pensaran que sou una persona dubitativa.
  • Si cap de les alternatives que us ofereixen com a resposta correspon amb la vostra forma de ser, escolliu la que més s’hi aproximi.
  • Assegurar-se que s’han entès bé les instruccions de les proves abans que comencin.
  • Contestar amb rapidesa però sense precipitar-se (en els psicotècnics que tenen a veure el temps)
  • La millor forma d’enfrontar-se a un psicotècnic és practicant, és a dir, fent tests no sols de llibres, sinó reals, o sigui, presentant-se a processos de selecció. Segurament una persona amb menors aptituds però que té hàbit d’enfrontar-se a psicotècnics superarà a una altra amb més capacitat però que no té prou pràctica amb els tests.
  • concreta per veure si som incoherents amb respostes anteriors..

Recordeu: fracassar en un test psicotècnic no significa que no tinguem capacitats, sinó que el nostre perfil no s’adequa al que en un moment concret necessita una organització. A més, no sempre les proves de selecció són idònies per a elegir el millor candidat.

Si voleu aprofundir més en les proves psicotècniques, podeu assistir a la càpsula que realitzem al Club de Feina del Centre de Serveis a l’Ocupació – Rosa Luxemburg, de l’Ajuntament de Gavà

Contingut de la formació

  • Característiques de les proves psicotècniques
  • Tipus de proves psicotècniques i habilitats que mesuren
  • Característiques, punts forts i febles del les diferents proves psicotècniques.
  • Recomanacions per realitzar les diferents proves

La formació, impartida per Elisa Muñoz, tècnica del Departament d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Gavà, està emmarcada dins les accions programades a l’espai virtual del Club de feina. En aquest sentit, per participar és necessari estar inscrit/a al Servei Local d’Ocupació – Xarxa Xaloc. Serà el dilluns 26 d’octubre, de 10 a 12h, en modalitat virtual.

Tens dubtes? Contacta amb el Centre de Serveis per a l’Ocupació – Rosa Luxemburg, al 93 263 91 20 o al cso@gava.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: