Les proves de selecció i els tests psicotècnics en la cerca de feina

FORMACIÓ JA REALITZADA

Te l’has perdut? Subscriu-te al nostre servei d’avisos per WhatsApp i assabenta’t de les properes formacions i les ofertes d’ocupació. Dona’t d’alta aquí: https://bit.ly/MésInfoServeiWhatsApp

Recursos per la cerca de feina: les proves de selecció i els tests psicotècnics

Avui dia no és estrany que ens demanin passar proves psicotècniques en diferents situacions, com poden ser els processos de selecció, processos de formació i en les proves d’accés administració pública i oposicions.

Els psicotècnics, emmarcats al procés de cerca de feina, són proves que tenen un valor objectiu i mesurable i les avaluacions son sempre en referència a una feina determinada. Per exemple si ens presentem a un treball com a coordinadora d’equip ens podran passar proves per avaluar les nostres habilitats socials, capacitat per resoldre conflictes, i nivell d’autoconfiança, competències que garantiran desenvolupar correctament la feina.

Els tests psicotècnics són, doncs, instruments estandarditzats i mesuren aptituds, competències, trets de personalitat, interessos, motivacions, valors personals, entre altres atributs i permeten tenir un perfil individual de les diferents persones candidates a un lloc de treball.

Els tests psicotècnics són utilitzats pel 75% de les empreses en els seus processos de selecció. Tot i que per als experts i expertes en selecció, les entrevistes acostumen a ser més decisives, les proves psicotècniques constitueixen un complement informatiu de gran utilitat i serveix per confirmar la informació obtinguda en l’entrevista de selecció.

A grans trets, existeixen tres grans categories de psicotècnics:

 1. Els psicotècnics d’aptituds i intel·ligència
 2. Els psicotècnics: Test de personalitat
 3. Els psicotècnics: Test professionals i d’interessos

Aspectes que cal tenir en compte a l’hora de respondre:

 • No intenteu manipular-los per donar una imatge determinada. Tots tenen sistemes que avaluen la sinceritat en les respostes.
 • Mantingueu una actitud espontània, no penseu massa les respostes. Si doneu moltes voltes a la resposta i trigueu molt a finalitzar el qüestionari pensaran que sou una persona dubitativa.
 • Si cap de les alternatives que us ofereixen com a resposta correspon amb la vostra forma de ser, escolliu la que més s’hi aproximi.
 • Assegurar-se que s’han entès bé les instruccions de les proves abans que comencin.
 • Contestar amb rapidesa però sense precipitar-se (en els psicotècnics que tenen a veure el temps)
 • La millor forma d’enfrontar-se a un psicotècnic és practicant, és a dir, fent tests no sols de llibres, sinó reals, o sigui, presentant-se a processos de selecció. Segurament una persona amb menors aptituds però que té hàbit d’enfrontar-se a psicotècnics superarà a una altra amb més capacitat però que no té prou pràctica amb els tests.
 • concreta per veure si som incoherents amb respostes anteriors..

Recordeu: fracassar en un test psicotècnic no significa que no tinguem capacitats, sinó que el nostre perfil no s’adequa al que en un moment concret necessita una organització. A més, no sempre les proves de selecció són idònies per a elegir el millor candidat.

Si voleu aprofundir més en les proves psicotècniques, podeu assistir a la càpsula que realitzem al Club de Feina del Centre de Serveis a l’Ocupació – Rosa Luxemburg, de l’Ajuntament de Gavà

Contingut de la formació

 • Característiques de les proves psicotècniques
 • Tipus de proves psicotècniques i habilitats que mesuren
 • Característiques, punts forts i febles del les diferents proves psicotècniques.
 • Recomanacions per realitzar les diferents proves

La formació, impartida per Elisa Muñoz, tècnica del Departament d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Gavà, està emmarcada dins les accions programades a l’espai virtual del Club de feina. En aquest sentit, per participar és necessari estar inscrit/a al Servei Local d’Ocupació – Xarxa Xaloc. Serà el dilluns 26 d’octubre, de 10 a 12h, en modalitat virtual.

Una vegada formalitzada la teva inscripció ens posarem en contacte amb tu per a que rebis les instruccions que necessites per accedir a l’aula virtual. Formació 100% subvencionada. PLACES LIMITADES!

Per inscriure’t, accedeix a la nostra Plataforma d’Inscripció. Si és la primera vegada que hi accedeixes, registra’t clicant a la pestanya “Registrar-se” i emplena el formulari amb les teves dades. Si ja hi has accedit anteriorment, inicia sessió amb el teu NIF i la contrasenya. Important: actualitza la pestanya “Les meves dades”, sobretot l’email on voldràs que t’enviem l’enllaç per la formació.

Tens dubtes? Contacta’ns

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: