Quatre persones s'agafen de les mans ens un simbolitzant la cooperació.

Les cooperatives i l’Economia Social i Solidària davant la covid-19

Enmig de la crisi econòmica derivada de l’emergència sanitària pel covid-19 l’economia social i solidària pren força com una alternativa prometedora per generar riquesa.

L’economia social i solidària és aquella que agrupa les pràctiques econòmiques que s’orienten a les necessitats de la persona (de la societat, dels seus socis/sòcies) i no pel lucre; a més, els membres d’aquestes empreses s’organitzen democràticament per prendre decisions  i tenen un fort component social.Enmig de la crisi econòmica derivada de l’emergència sanitària pel covid-19 l’economia social i solidària pren força com una alternativa prometedora per generar riquesa. Les institucions i diferents entitats han pres mesures per a les empreses d’aquest sector.

Les cooperatives i les entitats socials i fundacions amb activitat econòmica formen part d’aquest moviment, tot i que aquest esperit està per sobre de les fórmules jurídiques i també en podem trobar iniciatives informals, empreses mercantils, etc.

Des de l’Ajuntament de Gavà apostem fort per aquest model de desenvolupament econòmic; per això, actualment està en procés de construcció de la Unió de Cooperadors, un espai on es troben i promouen iniciatives al voltant de la innovació i l’economia social i solidària. L’històric edifici de la Rambla de Maria Casas de Gavà s’està rehabilitant actualment per acollir aquests projectes i obrir un nou lloc per a tota la ciutadania amb la missió de millorar la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats de tothom. 

Mesures promogudes des de l’administració

Davant l’impacte social i econòmic del COVID-19, les administracions públiques han aprovat mesures i ajuts per a les empreses i persones autònomes que són aplicables a les cooperatives, associacions i fundacions. També han promulgat mesures específiques atenent les seves particularitats.

Flexibilització del Fons de Promoció i Educació de les Cooperatives 

Per tal de pal·liar els efectes del COVID-19, el Reial Decret Llei 15/2020 contemple l’ús del Fons d’Educació i Promoció Cooperatiu de les cooperatives per a les següents finalitats:

  • Com a recurs financer per dotar de liquiditat
  • Realitzar qualsevol activitat per ajudar a frenar la crisi sanitària del COVID-19 o a pal·liar els seus efectes, bé mitjançant accions pròpies o bé mitjançant donacions a altres entitats, públiques o privades.

Aquesta flexibilització només serà aplicable durant la vigència de l’estat de l’alarma ocasionada pel COVID-19 i fins al 31/12/2020.

Mesures per a la suspensió o reduccions de jornada (ERTO)

Les cooperatives poden realitzar Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que afectin socis/sòcies treballadors/ores en Règim General per força major o per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i productives. Tanmateix, el procediment aplicable haurà de seguir la normativa específica (RD 42/1996). Això sí, s’apliquen els terminis abreujats del Reial Decret Llei 8/2020, que t’expliquem aquí.

Ajuts per al foment de la competitivitat de les cooperatives i entitats associatives agràries

La Generalitat ha aprovat uns nous ajuts per al foment de la millora de la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries mitjançant la concentració i la intercooperació, com a factor d’incentivació que contribueixi a incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives agroalimentàries, potenciar les zones rurals i facilitar-ne el desenvolupament, amb l’adopció de mesures de modernització, de gestió empresarial i de comercialització que n’augmentin la competitivitat.

El termini de presentació de sol·licituds per aquest ajut ha conclòs. 

Mesures extraordinàries per a les reunions dels òrgans de govern

Durant el període d’estat d’alarma, en relació amb les associacions, cooperatives i fundacions s’ha aprovat que els seus òrgans de govern puguin realitzar les sessions per videoconferència o conferència telefònica i adoptar acords mitjançant votació per escrit i sense sessió. Així mateix, se suspèn el termini de presentació dels comptes anuals i l’informe de gestió i altres documents obligatoris fins que finalitzi l’estat d’alarma. Serà llavors quan es reprendrà el període legal de 3 mesos regulat per la llei. En el cas de les cooperatives catalanes, aquests terminis s’allarguen fins al 31/12/2020.

A més, es contemplen diferents condicions excepcionals per a la presa de decisions per part del Consell Rector, com acordar la realització d’un ERTO o la suspensió total o parcial de l’activitat cooperativitzada. 

Per últim, el reintegrament de les aportacions als sòcies/sòcies que causin baixa durant l’estat d’alarma queda prorrogat fins que passi 6 mesos des de la finalització d’aquest estat.

Mesures promogudes per altres organitzacions

Programa Orientació COVID-19

La Federació de Cooperatives de treball de Catalunya ha iniciat el Programa d’Orientació COVID-19 per assessorar les cooperatives en l’àmbit econòmic i laboral en la situació d’emergència actual.

Per a aquelles cooperatives que ho necessitin, la Federació finança fins a 8 hores d’assessorament especialitzat amb la xarxa de cooperatives expertes federades.

Podeu obtenir més informació contactant amb la Federació de Cooperatives de treball de Catalunya

Línia de finançament per a cooperatives

Coop57 i la Fundació Seira han acordat obrir una línia de finançament específica per a cooperatives de 2 milions d’euros (en forma de pòlissa de crèdit o préstec de liquiditat) i un fons de 400.000 euros que serviran per garantir els préstecs concedits en el marc d’aquesta línia. 

La finalitat és aportar liquiditat a les cooperatives que hagin estat afectades per un descens d’ingressos a causa de la situació derivada pel confinament i l’estat d’alarma pel COVID-19. Com a requisit, cal que la cooperativa formi part de Coop 57. 

El termini per a la sol·licitud finalitza el 30/6/2020. 

Podeu trobar més informació al següent enllaç

Recursos on podeu trobar informació rellevant: 

Marketplace empresarial COVID-19

Aracoop – Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya

Federació de Cooperatives de Catalunya

La Confederació – organització empresarial del Tercer Sector Social

Coordinadora Catalana de Fundacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: