Una noia fent una videotrucada per ordinador.

Trobar feina a distància: entrevistes per videotrucada

L’actual situació de confinament està provocant que moltes empreses realitzin els seus processos de selecció a través de videotrucada.

Degut a l’emergència sanitària provocada pel Covid-19, el contacte social s’ha reduit considerablement, per lo que les entrevistes de feina ja no es poden fer presencialment. Això ha provocat que la videotrucada sigui l’alternativa més viable per a les empreses a l’hora de fer processos de selecció. Si bé les videotrucades són similars a les entrevistes cara a cara, hi ha algunes particularitats que convé tenir en compte. A continuació et facilitem alguns consells per a que puguis realitzar les teves entrevistes amb èxit.

Infografia sobre consells i recursos per fer entrevistes de feina per videotrucada. Ajuntament de Gavà.
Infografia sobre consells i recursos per fer entrevistes de feina per videotrucada. Ajuntament de Gavà.

Aspectes tecnològics

  • Assegura’t que la connexió al dispositiu i el programa funcionin correctament. És millor fer l’entrevista des de l’ordinador, però també la pots fer a la tauleta o un mòbil. 
  • Comprova que funcionen la càmera web i el micro d’àudio, per comunicar-te correctament. Els auriculars són més fiables que els altaveus i hi ha menor risc de ressò. 
  • Desactiva els diferents programes i notificacions associades. Podrien interferir en el desenvolupament de l’entrevista.
  • Revisa l’enquadrament de la càmera: és essencial que miris als ulls a la persona. Per fer-lo has de mirar a la càmera web. Enquadra’t correctament al centre de la pantalla i mantingues la vista a la càmera web.

Cuida l’entorn i el fons

  • És important que l’habitació estigui endreçada, que no hi hagi res fora de lloc, ni elements distractors. Una paret blanca, sense quadres ni prestatgeries, és el millor marc. 
  • Aprofita la llum natural del dia. Situa’t mirant de cara a un focus de llum natural. Si no hi ha llum natural, col·loca la llum artificial darrera de l’ordinador per evitar ombres.
  • Aïlla’t de sorolls. Si vius amb més gent procura que durant el que duri la videoconferència no facin soroll, i per descomptat, no entrin per la porta interrompent la teva entrevista.

Durant l’entrevista

  • Coneix el teu currículum. Hauries de tenir-lo en format escrit i al dispositiu des d’on facis l’entrevista, ja que et podrien demanar “compartir document” i així, investigar també, les competències digitals
  • Analitza prèviament dades sobre l’empresa a la qual ens presentem. A què es dediquen, com funcionen, quin són els client, etc. Demostraràs interès per treballar en ella.
  • Assaja una primera descripció sobre la teva experiència (formació, competències, objectius…). És possible que et demanin que sigues tu mateix/a qui realitzi una primera presentació.
  • Prepara una llista de preguntes que t’agradaria fer en l’entrevista. Treballa possibles respostes a preguntes habituals que et puguin ser incòmodes. 

Cuida la imatge personal 

  • La primera impressió la causaràs amb el teu “perfil d’usuari”. Revisa que tant el nom, adreça de correu electrònic i foto associada són dades que denoten professionalitat i correcció.
  • Cuida el teu llenguatge verbal i no verbal. Parla de forma clara i concisa. Evita fer gestos bruscs i  postures informals o forçades. Mostra’t tal com ets. Tingues present que valoraran la teva naturalitat.
  • Seu amb l’esquena recta i posició relaxada sense que sigui massa distesa, ja que pot transmetre desinterès. Assenteix i manté la mirada en l’entrevistador/a per indicar l’escolta activa i atenta.
  • Vesteix adequadament, com si el procés de selecció fos en una empresa. La roba ha de destacar del fons i no haurà de ser del mateix color.

Eines per fer videotrucades

  • Skype. La videoconferència per defecte i la primera a fer-se mundialment coneguda. Des del 2011 és part de Microsoft. 
  • Zoom. amb el pla bàsic (gratuït) pots fer videotrucades fins amb 100 participants, però tindràs un límit de 40 minuts per reunió.
  • Jitsi. No requereix identificació ni t’has de baixar cap app! És tan fàcil entrar i crear una reunió i compartir-la amb un enllaç que pots oblidar de tancar la sessió al finalitzar i deixar-la oberta al navegador.
  • FaceForPC. Facetime és una app integrada ja en tots els dispositius Apple, per lo que si no tens un dispositiu d’aquesta marca no podràs utilitzar-lo, però recentment s’ha desenvolupat FaceForPC que permet utilitzar-lo tant en Android com en Windows.
  • Hangouts. Gmail i Google tenen la seva pròpia eina. No es necessita baixar una app específica i l’eina va vinculada a un compte de gmail.
  • Whatsapp. Aplicació de mòbil que no té tanta qualitat d’imatge i so, però l’avantatge és l’aplicació és senzilla d’utilitzar i la majoria de persones ja la tenen descarregada.

Si necessites assessorament per afrontar una entrevista de feina, t’ajudem a través del nostre servei d’orientació, on el nostre personal tècnic t’atendrà de forma personalitzada per tal que puguis créixer professionalment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: