L’actual situació de confinament està provocant que moltes empreses realitzin els seus processos de selecció a través de videotrucada.
Degut a l’emergència sanitària provocada pel Covid-19, el contacte social s’ha reduit considerablement, per lo que les entrevistes de feina ja no es poden fer presencialment. Això ha provocat que la videotrucada sigui l’alternativa més viable per a les empreses a l’hora de fer processos de selecció. Si bé les videotrucades són similars a les entrevistes cara a cara, hi ha algunes particularitats que convé tenir en compte. A continuació et facilitem alguns consells per a que puguis realitzar les teves entrevistes amb èxit.

Aspectes tecnològics
- Assegura’t que la connexió al dispositiu i el programa funcionin correctament. És millor fer l’entrevista des de l’ordinador, però també la pots fer a la tauleta o un mòbil.
- Comprova que funcionen la càmera web i el micro d’àudio, per comunicar-te correctament. Els auriculars són més fiables que els altaveus i hi ha menor risc de ressò.
- Desactiva els diferents programes i notificacions associades. Podrien interferir en el desenvolupament de l’entrevista.
- Revisa l’enquadrament de la càmera: és essencial que miris als ulls a la persona. Per fer-lo has de mirar a la càmera web. Enquadra’t correctament al centre de la pantalla i mantingues la vista a la càmera web.
Cuida l’entorn i el fons
- És important que l’habitació estigui endreçada, que no hi hagi res fora de lloc, ni elements distractors. Una paret blanca, sense quadres ni prestatgeries, és el millor marc.
- Aprofita la llum natural del dia. Situa’t mirant de cara a un focus de llum natural. Si no hi ha llum natural, col·loca la llum artificial darrera de l’ordinador per evitar ombres.
- Aïlla’t de sorolls. Si vius amb més gent procura que durant el que duri la videoconferència no facin soroll, i per descomptat, no entrin per la porta interrompent la teva entrevista.
Durant l’entrevista
- Coneix el teu currículum. Hauries de tenir-lo en format escrit i al dispositiu des d’on facis l’entrevista, ja que et podrien demanar “compartir document” i així, investigar també, les competències digitals.
- Analitza prèviament dades sobre l’empresa a la qual ens presentem. A què es dediquen, com funcionen, quin són els client, etc. Demostraràs interès per treballar en ella.
- Assaja una primera descripció sobre la teva experiència (formació, competències, objectius…). És possible que et demanin que sigues tu mateix/a qui realitzi una primera presentació.
- Prepara una llista de preguntes que t’agradaria fer en l’entrevista. Treballa possibles respostes a preguntes habituals que et puguin ser incòmodes.
Cuida la imatge personal
- La primera impressió la causaràs amb el teu “perfil d’usuari”. Revisa que tant el nom, adreça de correu electrònic i foto associada són dades que denoten professionalitat i correcció.
- Cuida el teu llenguatge verbal i no verbal. Parla de forma clara i concisa. Evita fer gestos bruscs i postures informals o forçades. Mostra’t tal com ets. Tingues present que valoraran la teva naturalitat.
- Seu amb l’esquena recta i posició relaxada sense que sigui massa distesa, ja que pot transmetre desinterès. Assenteix i manté la mirada en l’entrevistador/a per indicar l’escolta activa i atenta.
- Vesteix adequadament, com si el procés de selecció fos en una empresa. La roba ha de destacar del fons i no haurà de ser del mateix color.
Eines per fer videotrucades
- Skype. La videoconferència per defecte i la primera a fer-se mundialment coneguda. Des del 2011 és part de Microsoft.
- Zoom. amb el pla bàsic (gratuït) pots fer videotrucades fins amb 100 participants, però tindràs un límit de 40 minuts per reunió.
- Jitsi. No requereix identificació ni t’has de baixar cap app! És tan fàcil entrar i crear una reunió i compartir-la amb un enllaç que pots oblidar de tancar la sessió al finalitzar i deixar-la oberta al navegador.
- FaceForPC. Facetime és una app integrada ja en tots els dispositius Apple, per lo que si no tens un dispositiu d’aquesta marca no podràs utilitzar-lo, però recentment s’ha desenvolupat FaceForPC que permet utilitzar-lo tant en Android com en Windows.
- Hangouts. Gmail i Google tenen la seva pròpia eina. No es necessita baixar una app específica i l’eina va vinculada a un compte de gmail.
- Whatsapp. Aplicació de mòbil que no té tanta qualitat d’imatge i so, però l’avantatge és l’aplicació és senzilla d’utilitzar i la majoria de persones ja la tenen descarregada.
Si necessites assessorament per afrontar una entrevista de feina, t’ajudem a través del nostre servei d’orientació, on el nostre personal tècnic t’atendrà de forma personalitzada per tal que puguis créixer professionalment.