Un home mirant a través d'uns binoculars.

Què és el currículum ocult?

Descobreix aquelles habilitats que tens però de les quals no n’ets conscient

Tot allò que coneixem, que sabem fer, que podem arribar a fer – i que no ho tenim present-; això és el currículum ocult. Es tracta d’aquelles habilitats personals que poden donar valor afegit al nostre currículum i empoderar-nos a nosaltres mateixos/es però que no valorem prou i no destaquem a la nostra carta de presentació a les empreses però que, paradoxalment, podrien ajudar-nos a trobar feina.

I com podem extreure aquestes habilitats i fer-les lluir al nostre currículum? A través de la reflexió al voltant de les habilitats, capacitats, coneixements, aptituds, destreses, aficions, interessos que tenim i que ens poden ajudar a definir i/o reorientar els nostres interessos professionals. Cal concretar, fer una llista de totes les coses que sabem fer, tot allò que coneixem, tot allò en el què tenim facilitat, tant se val si l’àmbit té a veure o no amb la teva actual feina i/o professió; pot ser sobre qualsevol àmbit (personal, laboral, social, voluntariat…). 

Per fer-ho, ens podem plantejar qüestions que ens ajudin en aquesta tasca d’autoconeixement, com per exemple: 

Què se’m dóna bé de forma natural? Escriure, escoltar, cuinar, crear o inventar coses, dibuixar, concentrar-me, orientar-me dins l’espai, investigar, decorar, escriure, administrar, resoldre problemes, parlar en públic, ajudar els altres, etc.

Jo tinc… ? Pensa en aptituds especials, com la fluïdesa verbal, destresa manual, capacitat de concentració, d’organització, de raonament abstracte, etc.

Quin és el meu caràcter? Si ets una persona activa, passiva, comprensiva, sociable, introvertida, imaginativa, persuasiva, emprenedora, amb esperit d’equip, independent, etc.

En quin sector m’agradaria treballar? Hostaleria, docència, atenció al públic, mecànica, electricitat, manteniment, jardineria, seguretat, sanitat, ajuda a les persones, construcció, disseny, automoció, etc.

Una vegada identificats aquests dos currículums podem definir aspectes tan important com el nostre objectiu professional així com les eines més adequades per buscar feina amb més criteri i encert.

De tota aquesta informació extreta de la introspecció i l’autoconeixement, obtindrem dos elements: per una banda, el perfil personal, també anomenat currículum ocult, on hi figuren les qualitats personals, les habilitats professionals, les capacitats i aptituds; i per altra, el perfil professional, el currículum vitae, on s’inclouen els interessos professionals, l’experiència i la formació.

A través de la comparació del nostre CV ocult amb el nostre CV, podrem tenir ben clars els nostres punts més forts i també aquells en els què tenim més dificultat i hem de millorar. 

Una vegada identificats aquests dos currículums podem definir aspectes tan important com el nostre objectiu professional així com les eines més adequades per buscar feina amb més criteri i encert.

Com mostrar el nostre currículum ocult? Podem incorporar-lo al nostre currículum habitual a través d’un apartat de competències i capacitats, o a l’extracte on definim del nostre objectiu laboral/professional, o quan detallem les nostres experiències laborals i d’altres (voluntariat, associacionisme…) o, evidentment, a la carta de presentació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: