Una pila de monedes al costat d'uns quants bolígrafs sobre una fulla de càlcul.

Exoneració, moratòria i ajornament de les cotitzacions a la Seguretat Social

Per tal de facilitar la recuperació del teixit productiu, des del Govern de l’Estat s’han decretat mesures per flexibilitzar el pagament de quotes a la Tresoreria de la Seguretat Social per a empreses i persones autònomes

En un context d’aturada econòmica deguda a la declaració de l’estat d’alarma, el passat 7 d’abril es va publicar un nou Reial Decret 13/2020 que va introduir una sèrie de modificacions a un decret anterior i va introduir mesures de flexibilització per a les empreses i professionals autònoms que inclouen exoneracions, moratòries i ajornaments a l’hora de pagar les quotes socials a la Seguretat Social.

Aquest va ser complementat pel Reial Decret 15/2020, de 21 d’abril, que junt amb una nova ordre publicada en data 28 d’abril, explicita de forma més concreta el desplegament i detalls d’aquesta mesura.

T’expliquem en què consisteixen aquestes mesures i en els requisits necessaris per poder beneficiar-se’n.

Exoneració de les quotes

Per poder optar a l’exoneració del pagament de la quota, els autònoms/es, hauran d’acreditar la suspensió total de la seva activitat degut a la declaració de l’estat d’alarma o bé demostrar que la seva facturació ha caigut un 75% respecte al semestre anterior. Si és el cas, els treballdors/es autònoms/es no hauran de pagar la quota proporcional de març (del 14 al 31 de març) i abril (i si s’allargués més el confinament, podria ampliar-se al mes de maig). Paral·lelament, tenen dret a cobrar la prestació per tancament d’activitat.

En el cas de les empreses, es tracta d’una empresa, aquesta exempció només s’aplica a aquelles que han sol·licitat un ERTO per força major (és a dir, perquè el Govern els ha obligat a tancar). L’exempció és total per a les companyies de menys de 50 treballadors; si és més gran, haurà d’abonar el 25%. Si l’ERTO no és reconegut com de força major sinó per causes econòmiques derivades del coronavirus, haurà de pagar el 100% de les cotitzacions, encara que els seus ingressos hagin disminuit.

Moratòria

Les activitats econòmiques que podran acollir-se a la moratòria en el pagament de cotitzacions socials són les que s’inclouen en els següents codis de la Clasificación Nacional de Actividades Económicas (CNAE-2009): 119, 129, 1812, 2512, 4322, 4332, 4711, 4719, 4724, 7311, 8623, i 9602. Per més informació detallada podeu consultar aquest enllaç.

Les persones autònomes, independentment del règim sota el qual operin, podràn sol·licitar una moratòria (és a dir, una ampliació del termini del pagament) dels mesos de maig a juliol, que podran retornar en 6 mesos, sense interessos, a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Per altra banda, les empreses que tributin en Règim General que no poden beneficiar-se de l’exoneració, -incloent-hi les que han fet un ERTO que no ha estat reconegut com de força major- podran sol·licitar el pagament de les quotes d’abril a juny i en 6 mesos sense interessos.

La moratòria no serà aplicable a les empreses hagin aprovat un ERTO per força major causat pel Coronavirus.

Ajornament

Finalment, les empreses i persones autònomes que no tinguin dret o compatibilitat a la moratòria, podran acollir-se a l’ajornament de les quotes dels mesos d’abril i juny de 2020, amb l’aplicació d’un interès reduït del 0,5%, en comptes de l’habitual 3% i el 3,75%.

Per accedir als ajornaments, aquestes empreses i persones autònomes han de demostrar que s’han vist afectats per la situació provocada pel COVID-19 i no poden tenir un ajornament anterior que estigui vigent.

En cas d’atorgament, l’ajornament es concedirà mitjançant una única resolució, i s’amortitzarà mitjançant pagaments mensuals (agrupats en amortitzacions de 4 mesos) sense que superi en total 12 mensualitats.

Tramitar la sol·licitud

Les sol·licituds d’exempció, moratòria i ajornament s’hauran de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social durant els 10 primers dies naturals dels mesos que hauran de meritar (abril, maig, juny i juliol – aquest últim en el cas de les persones autònomes-).

Les empreses poden tramitar la seva sol·licitud a través del Sistema de remissió electrònica de dades en l’àmbit de la Seguretat Social (Sistema RED) regulat en l’Ordre ESS/484/2013.

Per altra banda, les persones autònomes poden sol·licitar-ho a través del citat Sistema RED o pels mitjans electrònics disponibles a la seu electrònica de la Secretaria d’Estat de la Seguretat Social (SEDESS).

En qualsevol dels casos, l’empresa o persona autònoma que actuï a través d’un professional o d’un tercer (graduats, gestors, advocats i altres autoritzats del Sistema RED), podrà tramitar-ho a través d’aquests professionals sense necessitat de cap mena d’apoderament específic per fer-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: