Una persona rentant-se les mans amb aigua rajant d'una aixeta.

Subministraments garantits durant el confinament

Des de les administracions es vol garantir que les empreses puguin gaudir subministraments d’energia durant aquests moments de dificultat econòmica.

En un context de dificultat econòmica com l’actual provocat per la declaració d’emergència sanitària, des de les administracions es vol garantir que les empreses tinguin més facilitat per accedir als subministraments d’energia (aigua, llum i gas). Es per això que s’han posat en marxa una sèrie de mesures que permeten flexibilitzar els contractes i els pagaments dels rebuts.

Electricitat

Els punts de subministrament elèctric que estiguin a titularitat de persones autònomes i empreses es podran acollir a les mesures següents:

  • Suspendre temporalment o modificar els seus contractes de subministrament, o les pròrrogues d’aquests contractes, per contractar una oferta alternativa amb el comercialitzador amb el que tenen el contracte vigent, amb l’objecte d’adaptar els seus contractes a les seves noves pautes de consum, sense que hi hagi un càrrec en concepte de penalització.
  • Canviar de potència, amb independència que el consumidor/a hagués modificat voluntàriament les condicions durant els últims 12 mesos. Quan les sol·licituds no es puguin atendre per mitjans remots, les actuacions de camps, que en el seu cas, fossin necessàries, estaran subjectes als plans de contingència adoptats i comunicats per les empreses distribuïdores.

En tot cas, és obligatori notificar al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic les sol·licituds realitzades a les empreses distribuïdores.

Un cop finalitzat l’estat d’alarma, en el termini de tres mesos, el consumidor/a que hagi sol·licitat la suspensió del seu contracte de subministrament podrà sol·licitar la seva reactivació, i en cas d’haver modificat el contracte, podrà sol·licitar-ne una nova modificació.

I en el cas que el titular del subministrament sigui una persona treballadora autònoma que hagi fet el cessament de la seva activitat o hagi vist reduïda la seva facturació, podrà sol·licitar el bo social d’electricitat segons el que estableix el Reial Decret 897/2017, de 6 d’octubre.

La informació sobre els requisits i condicions per tenir dret a aquest bo social es poden consultar al web que ha habilitat la Secretaria d’Estat d’Energia.

Gas natural

Excepcionalment i mentre estigui en vigència l’estat d’alarma, els punts de subministrament de gas natural titularitat de persones autònomes i empreses es podran acollir a:

  • La modificació del seu cabdal diari contractat
  • La inclusió a un tram de peatge corresponent a un consum anual inferior.
  • La suspensió temporal del contracte de subministrament, sense cost afegit.

Per altra banda, l’empresa comercialitzadora podrà sol·licitar al distribuïdor o transportista alguna d’aquestes mesures:Canvi en l’escala de peatges del terme de conducció del peatge de transport i distribució.

  • La reducció del cabdal contractat en productes de capacitat de sortida de duració estàndard o duració indefinida.
  • L’anul·lació dels productes de capacitat de sortida contractats i la suspensió temporal dels contractes d’accés de duració indefinida, sense ninguna restricció.
  • Tots els estalvis derivats dels menors pagaments de peatges conseqüència de l’aplicació de les mesures anteriors hauran de ser repercutits íntegrament per l’empresa comercialitzadora al titular del punt de subministrament.

Les modificacions dels contractes es realitzaran sense cost algun sobre l’empresa comercialitzadora o el consumidor.

Un cop hagi finalitzat l’estat d’alarma, en el termini de tres mesos, la persona titular que hagi sol·licitat una modificació del contracte podrà sol·licitar l’increment del cabdal o canvis d’escala de peatges sense ninguna limitació temporal ni cap cost. En cas de suspensió temporal del contracte, la nova activació es farà en el termini màxim de cinc dies naturals i no representarà un abonament dels drets d’alta ni escomesa, excepte que sigui necessari realitzar una posada en servei, conseqüència del tancament previ i posada en seguretat de la instal·lació.

Aigua

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana d’Aigua (ACA), ofereix la bonificació en el cànon de l’aigua durant el període comprès entre l’1 d’abril i el 31 de maig de 2020 tant per al consum industrial o econòmic (petites i mitjanes empreses, comerços i autònoms), com per al consum domèstic.

Per altra banda, Aigües de Barcelona posa en marxa un ajut adreçat a Pimes i autònoms a través de la congelació de les factures emeses durant l’estat d’alarma; i l’establiment d’un pla personalitzat de finançament de les esmentades factures, sense interessos, un cop finalitzi l’estat d’alarma i fins a un màxim de 6 mesos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: