Dues dones a una oficina

Mecanismes d’ajustament per evitar acomiadaments

Si la teva empresa està afectada pels tancaments temporals, pots acollir-te a les noves mesures de flexibilització per realitzar ajustaments temporals de plantilla.

Després del decret de l’estat d’alarma pel Coronavirus moltes empreses han vist afectat el seu nivell d’ingressos i és possible que, si hi ha pèrdues, es plantegin una reducció de la plantilla. Per tal d’evitar prendre decisions dràstiques i de de gran impacte en la vida de treballadors i treballadores, des de l’Administració s’han inclòs una sèrie de mesures, recollides al Decret Llei 8/2020, per flexibilitzar mecanismes d’ajustament temporal de plantilla que simplement suposin un parèntesi en la relació laboral i no una pèrdua de feina.

La conciliació és la primera mesura a prendre per adaptar-se a les alteracions d’aquests dies

En primer lloc, cal destacar la conciliació com a primera mesura a prendre per adaptar-se a les alteracions d’aquests dies. A través de canvis en els torns de treball o el teletreball és possible mantenir els contractes i no perdre la productivitat al mateix temps.

En cas que estiguis interessat/da en implementar el teletreball a la teva empresa, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha presentat el Pla Accelera, en el qual es posen en marxa un conjunt de mesures adreçades a petites i mitjanes empreses (PIME), que inclouen:

  1. Mesures de suport per a accelerar el procés de digitalització de les pimes des de l’assessorament i la formació.
  2. Mesures de suport a creació de solucions tecnològiques per a la digitalització de les pimes.
  3. Mesures de suport financer per a la digitalització de les pimes.

En cas que les mesures de conciliació no siguin possibles, caldrà aplicar mesures excepcionals que suposaràn una reducció de la jornada dels treballadors o una suspensió del contracte. Abans d’entrar en els diferents mecanismes, l’empresa ha d’acreditar que, efectivament, ha perdut activitat econòmica degut a les afectacions derivades d’aquesta emergència sanitària i, per tant, ha de tenir el reconeixement de de situació de força major per part de l’Administració.

En primer lloc cal redactar una sol·licitud adreçada a la Seguretat Social acompanyada de documentació acreditativa

En primer lloc cal redactar una sol·licitud adreçada a la Tresoreria General de la Seguretat Social acompanyada de la documentació acreditativa necessària (declaració d’ingressos, balanç trimestral, etc.). Després és obligatori comunicar la presentació d’aquesta sol·licitud als treballadors i als seus representants; aquests últims hauràn de tenir una còpia de la sol·licitud i la documentació adjunta. Si la sol·licitud és procedent, l’Administració emetrà, en un termini de 5 dies hàbils, una resolució en la qual es reconeixerà aquesta causa de força major. A partir d’aquí, les mesures d’ajustament que prengui l’empresa tindran efectes des del dia de la declaració de l’estat d’alarma (14/03/2020).

Les mesures que una empresa pot prendre són les següents:

  • Reducció de jornada

En cas de plantejar una reducció de jornada a la plantilla, el procediment és similar al d’un ERTO: l’empresa haurà de tramitar telemàticament la sol·licitud de reducció de la jornada dels seus treballadors/es a través del web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

  • Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)

Un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació o ERTO, és un mecanisme de suspensió del contracte laboral per causes de força major. Durant aquesta suspensió, el treballador/a té dret a cobrar l’atur, el qual es recupera una vegada acabat el procés. En cas de presentar un ERTO per CoVid-19, les empreses estan obligades a mantenir els llocs de treball durant 6 mesos una vegada hagi finalitzat l’ERTO. De lo contrari, l’empresa estarà obligada a retornar els ajuts a l’Estat.

Si la teva empresa vol presentar un ERTO, haurà de fer-ho telemàticament a través del web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Cooperatives

En el cas de les cooperatives, si aquestes presenten una sol·licitud de reducció de jornada o suspensió de contractes, serà aplicable el procediment específic previst en el Reial decret 42/1996, de 19 de gener.

Ajornament de pagament d’impostos

En els supòsits de reducció de jornda o de suspensió de contractes (ERTO), l’empresa estarà exonerada de pagar les quotes a la Seguretat Social dels contractes d’aquelles persones treballadores que estiguin afectades. Aquesta exoneració serà del 100% en el cas de les empreses que el 29 de febrer de 2020 tingués menys de 50 treballadors. En cas contrari, serà del 75%. En qualsevol dels dos casos, l’exempció es realitzarà a instància de l’empresari.

Per altra banda, les empreses també podràn ajornar els impostos les competències de les quals pertanyin a la Generalitat de Catalunya o estiguin transferides als ajuntaments. Consulta més informació aquí.

Préstecs i crèdits

Com a mesura extraordinària la Generalitat de Catalunya ha obert una línia de crèdit de 1.000 milions d’euros per millorar la liquiditat de les empreses, que es formalitzarà a través d’entitats financeres amb l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) o d’Avalis de Catalunya. El Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ICF i Avalis, assumirà el 75% del risc creditici de cada operació, i les entitats financeres el 25% restant. Aquest finançament, destinat a pimes, ha d’estar vinculat a noves necessitats de liquiditat i al manteniment de llocs de treball.

Si ets una empresa del sector turístic o d’activitats connexes a aquest CNAE i necessita liquiditat per fer front a la situació derivada del COVID-19, l’ICO posa a disposició aquesta línia de crèdit amb un import màxim per client de fins a 500.000 euros, en una o diverses operacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: